Solcelle-spild

Politiken 22. sep 2009.

Et blogindlæg fra Bjørn Lomborg kritiserer et DR-indslag om DKs manglende efterslæb i investering (læs ‘subsidiering’) i solceller i forhold til Tyskland.

Her kan der retfærdigvis ikke klart peges på et ‘vinder-synspunkt’: man kan både forfægte at massive subsidier til en pt. umoden teknologi og -industri (ligesom vindmølleindustrien herhjemme i Svend Aukens velmagtsdage), er penge ud af vinduet – penge som er bedre givet ud til målrettet forskning – og man kan hævde at subsidierne er med til at gøde jorden for privat forskning og produktudvikling til alles eventuelle bedste.

Når de positive miljøeffekter af f.eks. vindmøller og solceller pt. er så minimale som tilfældet er, hælder jeg mere til målrettet forskning i stedet for at holde liv i uøkonomiske virksomheder.

Mit indlæg:

Jesper Schultz, den 22. sep kl. 10:39:

Bjørn har altså en pointe med at Tysklands ufatteligt mange mia. i solcelle-subsidier kun helt marginalt vil være med til at reducere det globale CO2-udslip, og dermed den globale opvarmning. (Tysklands bidrag pba. solceller til det totale globale CO2-regnskab er jo negligibelt).

Solceller er en rasende dyr teknologi, og tilmed stadig ikke ret effektiv.

I stedet for at give 120 mia til subsidier til dyr og utilstrækkelig teknologi, for forhåbentlig at få sparket gang i et marked der så selv kan drive grundforskning og udvikling – ville det så ikke være en bedre ide at investere direkte i forskning og udvikling?

Jeg kender ikke den økonomiske model for de tyske universiteter; men med den mulighed for ‘mål-styring’ og offentlig finansiering vi har herhjemme, så synes jeg en saltvandsindsprøjtning på xx mia. kr og opgaven ‘få solceller gjort billige, robuste og effektive’, lyder anderles lovende og effektiv.

Advertisements

2 kommentarer til “Solcelle-spild

  1. Det afgørende spørgsmål er vel: Hvordan vil du afgøre hvilke forskningsprojekter der skal støttes? Det lugter jo lidt af planøkonomi, og det har ikke engang kineserne voldsom held med.

    1. Du har selvfølgelig ret, statslig styring kan let forfalde til spild af tid og resourcer; men når nu staten alligevel *har* valgt, kunne man måske komme hurtigere til målet ved at øge forskning på uni’erne?

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s