13.12.10 – PISA-tallene og Lærerforeningens ansvar, kælenavne, sidste uges snavs, Eddie Izzard vs. creationism

You have been warned!

(Tak til Scott Sigler for intro’en)


Lærerforening: Har I gjort det godt?

Der har været meget snak om den sidste PISA-undersøgelse (den der (igen) viste, at Danmark sagter agterud ift. vores omverden). Se herunder resultaterne for henholdsvis Læsning, Matematik og Naturfag.

PISA: Læsning

PISA: Matematik

PISA: Naturfag

Det er jo ikke fordi resultaterne er dårlige – set i forhold til det samlede felt af lande. Problemet er, at vi burde ligge højere i og med at vi har en af de (den) dyreste folkeskoler i verden. Hvis vi bruger flest midler af alle på skolen, så burde resultaterne også være derefter; men… (Læg dertil, at de andre lande bliver bedre og bedre til det med skole, og at Danmark derfor hele tiden glider længere ned på PISA-listen – dårligere uddannede unge betyder færre kvalifikationer til de ‘gode job’ – dvs. de jobs vi kan eksportere resultaterne af, og som vi skal leve af).

(Jeg glemte forresten næsten at fortælle, at alle deltagerlandene i PISA-undersøgelsen har mulighed for at frasortere enkelte elever/elevgrupper, f.eks. specialklasseelever o.lign. Danmark er det land blandt alle deltagerne i PISA-undersøgelsen der suverænt har frasorteret flest elever før målingen (normen 1.5-2%. Danmark: 7-8%). Så sandsynligvis er DKs placering ikke helt korrekt, og skulle ligge (endnu) lavere).

Læg så hertil den anden historie fra i torsdags med eleverne i en handelsskoleklasse, hvor 80% (firs procent!) læste og regnede som på 3-4 klassetrin. (Jeg går ud fra, som en selvfølge, at de uduelige matematik- og dansklærere fra alle de skoler handelsskoleklassens elever henslæbte 6-7 års folkeskole i – uden stort set at lære noget som helst – ganske øjeblikkeligt og af egen drift har sagt sine stillinger op. De har tydeligvis ikke været egnede til jobbet).

Vi har den dyreste folkeskole i verden, en skolelærer i Danmark ligger ift. andre lande i toppen mht. betaling, lærernes fysiske tilstedeværelse i klasserne er blandt de laveste, graden af opfølgning, måling og specielt konsekvens af manglende resultater er blandt de mindste overhovedet. Set fra et fagforeningssynspunkt er det gode resultater – altså flest mulig penge for mindst mulig indsats med så lidt kontrol og opfølgning som muligt – men set fra en samfundsperspektiv er det sub-optimering så det vil noget.

Jeg mener lærerne burde erkende, at de, som samlet gruppe, har været en væsentlig del af problemet i mange år. Det hele startede i 70’erne (Ritts enhedsskole og foragt for forskellighed osv.); men mit indtryk har over årene været, at Lærerforeningen lystigt spillede med hver gang der skulle eksperimenteres med læring, gruppearbejde, ansvar for egen læring osv., og at den stritter imod hver eneste gang diskussionen på nogen som helst måde drejer omkring faktuel, faglig viden, opfølgning, måling og synlighed.

Og jo, gu’ har ukvalificerede forældre til egenrådige forkælede unger et kæmpe ansvar; men bagstopperen er altså Læreren!

Lærerstanden som gruppe har i mine øjne et hovedansvar for skolens elendige kvalitet – jeg havde gerne set ydmyghed, arbejdsomhed og ansvar tilbage; men det synes stadig at have lange udsigter…

Danmarks Lærerforening burde overveje om den med Anders Bondo Christensen har den rigtige formand, og den burde revidere sine holdninger og sin politik.

http://jp.dk/indland/article2273277.ece


Kælenavne

  • Hundens kælenavn:
    ‘Rotten’. (Jeg ville, dengang vi købte ham, have kaldt ham ‘Hund’; men det blev der nedlagt veto mod (ahem, jeg mener, der fik konen lov at bestemme en smule)). Han kaldes også med jævne mellemrum DumbAss, Narrøv, NEJ!!!, ‘Spyt det der ud!!!’ og Chokolademund.
  • Konen: BossLady (erhvervet på en ferie til Gambia), Overkommandoen, Tuts og Fru Flyver

  • Mig selv: Flyver (fra way back da jeg aftjente værnepligt), Pusling (engang BossLady kom til at backstabbe mig mens skiferie-slænget hørte på – så det har jeg hørt en del for siden) og Tudefjæs.

  • Ungerne
    Mathias: Supermand, Champ og Knægt
    Kirstine: Smukke


Fik du alle nuancerne i sidste uges edder, forgift og galde med?

Mandag – 06.12.2010

Tirsdag – 07.12.2010

Onsdag – 08.12.2010

Torsdag – 09.12.2010

Fredag – 10.12.2010


I denne søde juletid

W&M: Englevinger


Eddie Izzard vs. creationism

Advertisements

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s