19.08.11 – a potential for evil, hvem skal man tro?, 11 år i isolation uden dom?, BMW-reklamefilm


Det ligger desværre i de fleste

Hvad man kan få helt almindelige mennesker til at gøre...
Jeg har i virkeligheden skrevet om denne historie før – dengang var det bare en film-anmeldelse (The Experiment).

For 40 år siden gennemførtes på Stanford University et sidenhen meget berømt forsøg hvor et hold forsøgspersoner (alle frivillige til et ‘forsøg med fysiske og psykiske tests’) blev delt ind i et hold ‘fanger’ og et hold ‘fangevogtere’.

De blev placeret i en kælder med celler, og fik i øvrigt næsten ingen informationer. Eksperimentet gik ud på, at se hvad der ville ske med gruppedynamikken i de 2 grupper og mellem dem.

Det gik helt galt…

Allerede på 2. dagen havde fangerne demonstreret mod forholdene og fangevogterne havde indført kollektiv afstraffelse, isolationscelle, og søvn-forstyrrelser.

Flere fanger fik psykiske sammenbrud og en enkelt udviklede et psykosomatisk udslet.

“The study is the classic demonstration of the power of situations and systems to overwhelm good intentions of participants and transform ordinary, normal young men into sadistic guards or for those playing prisoners to have emotional breakdowns…”

Den hovedansvarlige forsker – ham der skulle afbryde forsøget hvis det gik for vidt, blev så optaget/hypnotiseret af situationen, at han blev ude af stand til at se hvad der foregik. Først da hans kæreste (også psykolog) så, hvad der foregik og blev synligt chokeret, gik det op for ham hvad han havde igangsat, og forsøget blev afbrudt øjeblikkeligt.

Hvad forsøget viste? At langt de fleste mennesker kan lade sig fange i en situation eller et miljø under regler der er indført ‘udefra’ og derefter agere og reagere på måder, som de aldrig ville have troet mulige.

Som det også siges:

“I learned that in a particular situation I’m probably capable of doing things I will look back on with some shame later on,” he said.

“When I saw the pictures coming from Abu Ghraib in Iraq, it immediately struck me as being very familiar to me and I knew immediately they were probably just very ordinary people and not the bad apples the defence department tried to paint them as”.

Det her er ikke et forsvar for Abu Ghraib – man kan godt forstå hvilke mekanismer der kan påvirke og medvirke til at folk gør, som de gør; men den enkelte har stadig personligt ansvar og må stå til regnskab – gruppepres eller ej.

http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-14564182


Hvad skal man tro?

Gerard Depardieu
2 historier om den samme episode på et fly med ham her skuespilleren.

I den ene historie (den der vises de fleste steder – det er også den mest saftige), var han fuld og pissede på gulvet i en flyvemaskine kort før take-off.

I den anden historie er han ædru; men enormt trængende. Flyet var klar til afgang (men blev forsinket), og toiletterne var off limits. Han forsøgte at løse problemet ved at tisse i en flaske – han ramte imidlertid ved siden af, så der kom lidt på gulvet.

Derefter blev flyet kørt til gaten for at få renset gulv.

Den fulde nar tisser på gulvet: Politiken et al.

Voldsomt trængende mand har lille uheld: The Australian og flere udenlandske medier


11 år i isolation uden dom?

Nej, det er ikke Guantanamo; men et fængsel, Long Lartin, i England der er tale om.

Isolation
En gruppe på 7 mænd, mistænkt for terror, afventer afgørelsen på udvisnings- eller udleveringssager (til USA). Ingen af mændene er dømt for nogen forbrydelses (de er sandsynligvis nogle rxxhuller; men altså, de er ikke dømt); men 2 af dem har siddet under isolationslignende vilkår i 11 (elleve!) år.

De 7 mænd sidder i en specialafdeling i fængslet under ‘maximum security conditions’.

Behandlingen af de 7 har ikke altid være lige velbegrundet. F.eks. måtte de ikke have omgang med resten af de indsatte i fængslet, selv om populationen allerede talte flere dømte terrorister.

Min holdning (og forhåbentlig også din?): Terrorister skal fanges, anklages og dømmes (eller frikendes). Måske skal de frikendes pga. bevisets stilling; men der *skal* tages stilling til, om de er terrorister eller bare idioter på det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt.

Man må ikke lade uskyldige (de er jo altså ikke dømt) sidde i fængsel i årevis uden dom – det går bare ikke i et civiliseret samfund. Måske i Nordkorea, Saudi-Arabien eller Syrien; men ikke her hos os!

http://www.bbc.co.uk/news/uk-14567546


Hockeykongen igen-igen

Nu dropper jeg snart de her resultatmeldinger. Igen kom, så og udklassede Hockeykongen dem alle sammen i aftes. Kan godt være det ikke er så kønt; men det virker!


BMW film: “Star”

Her er en mere i rækken af supercool BMW flics.

Guy Ritchie, Clive Owen og Madonna – enjoy 🙂

BMW: Star
link


Nudge nudge

En klassiker fra Monty Python 🙂

link


Ha’ en darjli’ weekend!

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s