08.12.11 – Religion i Israel, Religion i Tyskland, Hvorfor må vi ikke selv styre vores penge?

Meget seriøst i dag: lidt om forskellige overdrevne former for religionsdyrkelse og lidt kritik af fagforeningsformynderi.


Israel – svær at blive klog på

Den israelske stat financierer og driver ca. 400 ‘religious schools’, hvoraf 2/3 har adskiller drenge og piger skarpt. (‘religiøse skoler’ burde vel egentlig ikke være noget en demokratisk stat beskaffer sig med?)

Ikke alene er det deprimerende ift. Israel og demokrati; det er oven i købet en udvikling, der er taget til de senere år.

Sandsynligvis som en reaktion på presset udefra, samler befolkningen sig i grupperinger som skuer indad – og i et land der vitterligt har en stor ‘religiøs base’, betyder det åbenbart stigende religiøst snæversyn og diskrimination.

Så – på samme tid som Israel er mellemøstens eneste reelle demokrati, er landet på en risikabel færd på knivsæggen mellem religiøs (jødisk) fundamentalisme og respekt&opbakning fra sine normale allierede.

Fordi – hvis Israel udvikler sig til et diskrimerende, udemokratisk religiøst formørket styre, vil Israels støtter i Vesten helt automatisk falde fra – om du er en jødisk ortodoks mørkemand, eller en islamisk ortodoks mørkemand – det kan stort set være det samme.

Jeg tror en del af grunden til, at vi støtter Israel er at vi kan se lidt af os selv i dem (demokrati, rettigheder for kvinder, teknologi, civilisation osv.). Hvis Israel bliver som de andre ‘dernede’, får de sandsynligvis lov til at sejle sin egen sø…

http://www.haaretz.com/print-edition/news/number-of-gender-segregated-religious-schools-in-israel-tripled-during-past-decade-1.399527?localLinksEnabled=false


“Tweet seat” – only in America (endnu?)

Casper sendte mig den her lille ting. Over there er flere koncertsteder, teatre osv. begyndt, at sælge billetter til tweeters, såkaldte ‘tweet seats’.

Så kan man sidde og koncentrere (nåh, nej) sig om stykket, musikken eller dansen, mens man skyder bittesmå sætninger ud i cyberspace om indtryk og følelser?

Det forstår jeg ikke – jeg synes på en vis, det er, at udvise disrespekt for kulturen. Hvis det er den 423’de opsætning af “Mamma Mia – the Musical”, er der ganske vist ikke meget kultur i dèt; men alligevel?

Går man i teatret for at få en oplevelse, eller for at fortælle alle, at man går i teatret?

(Lidt som Facebook med den der “Jesper var her: På Madame Helga’s House of Pain” – who cares???

http://www.usatoday.com/news/nation/story/2011-12-01/theater-tweet-seats/51552010/1


Bøn er tilladt i Tyskland – og forbudt

En føderal ret i Tyskland har netop dømt, at selv om den tyske forfatning indeholder retten til at bede, selv i skoler – så har den lokale rektor lov til at forbyde det, hvis bønnen forårsager konflikt.


I det aktuelle tilfælde var det en skole med elever fra +30 lande, og næsten alle religioner, hvor en 18-årig muslim ville have lov til at bede på gangen. Det blev forbudt af rektor, som altså nu har fået rettens ord for, at det var OK at stoppe hysteriet.

Min holdning: Hvis absolut du *skal* tro på den ene eller anden type hejs, så ok da; men det må være din privatsag, som du klarer i enrum.

http://www.aljazeera.com/news/europe/2011/11/20111130172224981450.html


Hvorfor må vi ikke selv bestyre vores penge?

Her i formiddag har vi møde med vores ‘formuekonsulent’, aka ham der har formøblet en masse pensionspenge for os de sidste 3 år.

Det er ikke sikkert vi kunne gøre det bedre selv; men det er også helt uaktuelt, fordi størstedelen af vores pensionsmidler er bundet i obligatoriske ordninger via vores overenskomst.

Og så meget som jeg synes det er en god ide, at stå i en fagforening, har jeg meget svært ved at forstå fidusen ved disse obligatoriske pensionsordninger hvor arbejdsgiver og fagforening bliver enige om, at en del af lønnen skal indbetales til ordninger, som den enkelte lønmodtager (hvis penge det jo er) efterfølgende ikke har nogen indflydelse på.

Udover en uhellig trang til overformynderi og mangel på respekt for individet, har jeg svært ved at se formålet. Pengene i disse ordninger er så store, at hvis ikke det er formynderi der er motivet – ja, så er det nærliggende at tillægge arbejdsgiver/fagforeninger helt andre, og mere suspekte motiver.

Jeg tror jeg vil prøve at finde ud af hvorfor (jeg er jo ‘indenfor murene’ so to speak). Hvis jeg får et svar jeg kan forstå, vil jeg melde tilbage.Speed workers – kan du følge med?


link

Advertisements

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s