14.06.12 – Kultur med stort og lille ‘k’. Guetta til Smukfest! Klassisk flash mob part II

Det handler stort set kun om Kultur i dag – umiddelbart et let støvet koncept; men med lidt vitriolt input fra buddy Jacob skulle det gerne være moderat underholdende alligevel…


Hvis ikke der var offentlig støtte til Kunsten

…det være sig Musik, Teater, Opera, Ballet, Billedkunst, Skulpturer osv. – så…

Jeg havde en underholdende diskussion med Jacob den anden dag om for og imod offentlig støtte til kunst (den der flash mob video jeg viste, den med Bolero på banegården). Jacobs argument er, trukket helt op, at “hvorfor skal et mindretal bestemme, at Klassisk Musik skal have penge – det vil jeg ikke ha'”

Mit svar var sådan nogenlunde, at dèt Jacob kalder et mindretal, kalder jeg Demokrati og også, at hvis ikke ‘smalle’ eller elitære genrer får støtte, så forsvinder de, fordi de bliver for dyre – selv for eliten. Og det er ikke kun et problem for ‘eliten’; men for os allesammen fordi jeg tror på, at Kunsten er med til at lægge et kulturelt fundament – noget ‘højere’ som vi til en vis grad kan være enige om og glade for. Noget vigtigt for samfundet og for os alle.

Nå; men – hvis nu man afskaffede støtte til alle de former for kunst Jacob ikke kan li’ (dvs. alt undtaget mudderbrydning, nøgenfodbold og bogafbrændinger), så ville Den Laveste Fællesnævner blive dominerende – og så ville vi få meget mere af det her:

Hvis ikke billedet af Sussi i bar røv er et vægtigt argument for, for Guds skyld, at pumpe penge, masser af penge, ind i Kunsten – så ved jeg ikke hvad er…


Verdens bedste DJ til SmukFest!

David Guetta gæster Skanderborgfestivalen i år – det bliver stort.

Jeg har været til Smukfest nogen gange før; men altid som almindelig festivalgæst. Denne gang tager jeg afsted som medhjælper – jeg har hørt det skulle være mega-hyggeligt og sjovt at være med til at få det hele til at spille (get it?) og være en del af et sammentømret arbejdshold – jeg glæder mig.


Klassisk for os alle sammen

Bare for at ticke Jacob af, er her endnu et nydeligt eksempel på hvordan de ‘elitære genrer’ også kan give noget til os helt almindelige dødelige. Og en anelse skattekroner til slige formål synes jeg er godt givet ud…

Forresten – og særdeles apropos, så har Folketinget lige vedtaget en reform af kunststøtten der betyder, at de kunstnere der kan klare sig selv på markedsvilkår ikke længere vil kunne modtage penge i ‘den livsvarige ydelse’.

Før kunne også mega-sælgende kunstnere få penge af Samfundet i ‘livsvarig ydelse’; men altså – slut.

Og det lyder vel egentlig meget rimeligt…

(Hvordan Folketinget/Regeringen tidligere har kunnet finde på, at lave en ordning hvor nogen skulle have en ‘livsvarig ydelse’, helt uanset deres økonomiske behov?????)

http://politiken.dk/kultur/ECE1654924/ny-reform-rige-kunstnere-faar-0-kroner-i-livsvarig-ydelse/

link


Apropos den laveste kulturelle fællesnævner

Jeg er ikke helt uforstående…
Advertisements

2 kommentarer til “14.06.12 – Kultur med stort og lille ‘k’. Guetta til Smukfest! Klassisk flash mob part II

 1. Lad os tage to kunstnere. A som har lavet noget, der fanger befolkningens interesse, og som han kan tjene penge på og B, som har lavet noget indifferent, som en samling af selvbestaltede kunstkritikere på offentlig forsørgelse synes er fedt, men som B ikke kan tjene penge på, da befolkningen generelt ikke synes hans indslag er værd at betale for.

  A skal ikke have nogen penge, fordi han jo kan klare sig selv.

  B skal ikke have nogle penge, fordi skatteyderne ikke finder hans arbejde pengene værd.

  Skal kunstnere behandles anderledes end almindelige arbejdere? Ikke umiddelbart, vel? De opfylder jo også en form for arbejde, som på en eller anden måde skal give en gevinst hvad enten det er mentalt, oplevelsesmæssigt eller noget helt tredje. Direkte overført må det jo så betyde, at de offentligt ansatte, der arbejdsmæssigt ikke præsterer, skal beholde deres jobs. En skraldemand, der ikke kan løfte en skraldesæk, skal stadig være skraldemand, hvis en kunstner, der ikke kan lave interessant kunst, skal beholde sit. Ellers er det jo forskelsbehandling. En dygtig kunstner må kunne leve af sit virke.

  Hvis du vil bruge argumenter om demokrati, så holder det jo ikke, at der sidder en meget begrænset selvudnævnt elite og bestemmer hvad der er kunst. Det må være den brede mængde af skatteydere, der bestemmer i et demokrati… og de har allerede valgt, at visse kunstneres arbejde ikke er værd at betale for, hvilket jo er grunden til at disse kunstnere ikke har råd til at brødføde sig selv.

  Jeg er sikker på, at selvom støtten blev taget fra disse folk, så ville der stadig blive produceret masser af kunst. Hvis man kun vælger at lave kunstværker fordi man får penge af staten for det, så er man ikke reel kunstner.

  Lad os antage at den selvudnævnte kunstneriske elite består af 20.000 mennesker (som jeg mener er meget højt sat, da langt de fleste er medløbere, der tager den mest højtråbende gruppes ord som lov). Hvis jeg nu kan finde 20.000 mennesker, der mener at staten skal betale for mit projekt, så må jeg have akkurat lige så meget lov til at kræve denne betaling som kunstnerne må? Så skal jeg bare finde på noget, og det kan jo alt muligt uproduktivt, som vi 20.000 lyster.

  En sidste ting: Hvis du er imod, at dem der har råd skal have for deres indsats, og kun mener, at dem der frivilligt vælger ikke at kunne klare sig, så må du jo også mene, at hvis der findes to mennesker med samme løn, og den ene vælger at spare op til pension af denne løn, mens den anden ikke gør, så skal kun den sidstnævnte have folkepension?

  For når man som kunstner ikke kan tjene sine egne penge, så må det jo enten være evnerne eller viljen til at tilpasse sig markedet den er gal med. Hvis det er evnerne, så skal de jo ikke have støtte, da de slet ikke er dygtige kunstnere, og hvis det er viljen, så skal de ikke have støtte, da de bevist vælger at arbejde med noget, som arbejdsgiveren (skatteyderne) ikke finder rentabelt. På det punkt har alle kunstnere jo valget om at skifte retning og tjene til dagen og vejen på en anden måde, som passer til den verden vi lever i.

 2. Det er fint med reformen af kunststøtten, men Politiken glemmer lige at gøre klart at
  “De nye ændringer gælder fremadrettet, og vil blive implementeret på en sådan måde, at de kunstnere, der allerede er modtagere af livsydelsen, ikke stilles ringere.”
  Det betyder så at f.eks. selvfede Rifbjerg, der sad i skattely til han kunne mærke behovet for et gratis sundhedsvæsen, selvfølgelig fortsætter med at modtage det sædvanlige beløb…
  Men tak fordi at billedet af Sussi … var en affotografering og ikke et superskarpt farverigt display af cellulose og små blodsprængninger!

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s