Dagensfix.dk 15.05.14 – USA

Yo homie

Der er ikke meget sjov i dag. Det er teksttungt og måske mere en personlig statusopgørelse over et langt livs fascination af USA, end et frokostsnak-oplæg.

Den meget korte version:

I mine unge dage var jeg ubetinget pro-USA – jeg kunne godt se mig selv bo over there engang i mit liv.

Det kan jeg ikke mere…

Men *nu* bliver det laaaang weekend – jeg skal dykke hele weekenden, morgen middag og aften – bliver stort.

Håber du får nogen gode dage – hyg dig!


Nogle amerikanere og så homoer

Den første officielle homo-NFL’er er kommet ud af skabet – (oven i købet *før* han blev optaget på et hold, cudos for det også 🙂 ) – og det konservative/religiøse ‘moral majority’ overdrev i USA er ved at loose their shitnuts.

En kristen lobbyist har indledt en boykot-kampagne mod holdet der formastede sig til at tage den gode spiller og se bort fra dennes sexuelle orientering. (Hvordan i sgu kan man være ‘kristen’ og så så intolerant, arrogant, menneskefjendsk og aggresiv på samme tid?).

Lyt lige til hvad han bla. siger:

“…(they, red.) will learn that when you trample the Christian community and Christian values, there will be a terrible financial price to pay…” og “Openly gay football players send a terrible message to our youth about morality. Somebody needs to step up because the moral fiber of the nation is eroding…”

Uden videre påtager han sig at tale på ‘the Christian community’s vegne, han bestyrer de ‘kristne værdier’ og man må forstå at homoer og alt deres væsen er amoralsk. ‘amoralsk’??? Lobbyisten advokerer også for et lovforslag der skal forbyde homoer i professionel sport – jamen, det er rigtigt!

Han er et self-righteous asshole og demonstrerer meget af det, der er i vejen på republikansk/kristen side i USA.

Amerikanerne bryster sig ofte af deres ‘smeltedigel’ og åbne samfund. Det er efterhånden mange år siden…

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/boycott-launched-against-openly-gay-st-louis-rams-player-michael-sam-by-christian-lobbyist-jack-burkman-9365426.html


Nogle amerikanere og så kvinderne

Jeg har ikke lige et link present; men hvis du selv søger ganske kort, kan du selv læse om det…

Anyhows – Hillary Clinton er en ikke helt usandsynlig præsidentkandidat for demokraterne. Der er i øjeblikket ingen sandsynlige demokratiske modkandidater og der er slet, slet ingen seriøse republikanske mod-kandidater. (Republikanerne er ved at nedsmelte i ultraortodoks højreradikal, skrækliberal, kristen fundamentalisme).

Hun er astronomisk kvalificeret til jobbet. Først og fremmest har hun demonstreret gennem en meget lang politisk karriere, at hun har sine meningers mod, forstanden til at stå på mål for dem og så har hun ganske øjensynligt også et betragteligt diplomatisk og politisk talent: hun har været US udenrigsminister i 4 år (2009-13) og nyder almindelig respekt

Men altså – der skal være præsidentvalg i 2016 og H. Clinton er en sandsynlig contender.

Hun skal også være mormor og hendes datter har termin midt i den kommende valgkampen.

Og satan-puleme om ikke kristne (*og* republikanere) har spekuleret i, om hun monstro ville kunne være præsident når nu hun er blevet nylig mormor? Hun vil jo (fordi hun er kvinde, forstås) være så overvældet af kærlige mormor-følelser og trang til at følge med i den lille ny – at hun måske ikke vil være egnet til at føre verdens største nation?

Du kender selv svaret på, om de samme bigotte og sexistiske røve nogensinde har spurgt om en mandlig præsidentkandidat kan blive påvirket af at blive bedstefar – selvfølgelig har de ikke det.


‘Nogle’ – fortsat

Jeg kunne også begå tekst om amerikanernes (nogle amerikaneres) syn på våbenkontrol, sex udenfor ægteskabet, dødsstraf, institutionel racisme, religion og frihed fra religion, straf og rehabilitering, miljøspørgsmål, abort, økonomi og social retfærdighed; men det er der ikke meget nyt i.

Det er ikke alle amerikanere – det er altid kun ‘nogle’ amerikanere der har de her forstyrrede standpunkter. Men – uanset om disse holdninger og meninger kommer af en fundamental fortolkning af den hvide mands bibel, ultraliberalisme, statsmagtparanoia eller afgrundsdyb uvidenhed – så er problemet, at der tilsyneladende faktisk er en hel masse amerikanere der har rabiate holdninger på de her områder.

Kombiner det med en mangeårig økonomisk udvikling hvor middelklassen og de fattige får mindre og mindre og de enormt rige (the 1%) får enormt meget mere – og hvor skellene mellem klasserne og den enkeltes mulighed for, ved egen foretagsomhed, at arbejde sig op, bliver mindre og mindre.

Det er let at sige, at det kun er ‘nogle’ amerikanere – et inferiørt og sekterisk mindretal der har disse holdninger – og viljen til at ville leve dem ud over alle andre medborgere.

Det tror jeg desværre bare ikke rigtigt længere på.


Der var engang

Da jeg var yngre, var jeg ultra-pro-USA. Mit udgangspunkt var altid, at USAs politik, inden- og udenrigs var af det rigtige. Jeg var vild med americana og jeg var dybt, dybt fascineret af dèt USA var. En åben, tolerant, demokratisk, venlig nation af mennesker med et grundlæggende positivt syn på dem selv, verden og alting.

Jeg er stadig, for størstedelens vedkommende, pro USA mht. udenrigspolitikken. Når nu FN har spillet så fantastisk moralsk fallit, er der kun USA tilbage til engang imellem at stå på mål for, at røver- og terrorstater ikke får alt for frit spil (tag gerne Irak og Afghanistan som eksempler). Jovist giver det nogle nedern bedfellows (Saudi og Paki som eksempler); men jeg anerkender i det store og hele USAs indsats på den internationale scene.

Indenrigspolitisk not so much. Obama fortjener ros med ros på for ACA (‘Obamacare’) der giver den menige og fattige amerikaner garanti for en basal sundhedsforsikring. Det boggles my mind, at det havde de ikke tidligere… Men bortset fra ACA, er der meget, meget lidt at råbe hurra for.

Intolerancen og evnen til at ignorere argumenter og medfølelse; men bare bevidstløst fremture med sine egne uvidende og bigotte holdninger synes at brede sig uhæmmet.

Da jeg var ung var jeg ultra-pro-USA. – Nu er jeg inderligt desillusioneret og trist.

Jeg mener amerikanerne har (ikke er på vej til; men ‘har’) ødelagt det fundament ‘the american dream’ og ‘home of the brave and the free’ blev skabt på.

Den amerikanske drøm er druknet i fedt, dobbeltjob, minimumslønninger, dårlig uddannelse, sexuel forskrækkelse og religiøs intolerance.

De gamle romere talte om ‘panem et circenses’ til folket for at pacificere og bortlede opmærksomheden fra de vigtige emner.

Amerikanerne æder det hele og ser TV til mens deres samfund stille og roligt ødelægges.

Det er trist.

Advertisements

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s